Budapesti HAMNET AP-k távolsági tesztje

A HAMNET hálózat fejlesztőit mindig is érdekelte, hogy milyen távolságról lehet elérni stabilan a hozzáférési pontokat, a távolság miként szól bele az átviteli paraméterekbe és mi az a maximális távolság ahonnan még elérhető egy AP?

Egy hozzáférési pont telepítése után mindig mérjük a telepített eszköz által nyújtott szolgáltatási rádiuszt, mivel a számított és tervezett értékek nem minden esetben realizálódnak a valóságban, ezért pontosítjuk a lefedettségi térképet.

Az eddig telepített hozzáférési pontok előzetesen számított rádiusza a gyakorlati mérések alapján minden esetben alábecsült volt, vagyis mindig jobbra sikeredett a mérési érték, mint amit az adott pontra számítottunk. Ez köszönhető annak is, hogy sok tényezőt fenntartásokkal kezelünk: valós antennanyereségek, teljesítmények, légköri csillapítás stb. Sokszor figyelembe vesszük a bejutási határértéket (-85dBm-nél jobb érték) és interferenciás tartalékokat (azonos AP frekvenciák).

Méréseink során többször beigazolódott, hogy az eső, köd és egyéb rossz légköri állapotok nem olyan markánsan okoznak többlet csillapítást 2.3 GHz-en, mint azt vártuk előre. Viszont az illegális sávhasználatból adódó interferencia (nem amatőr állomások 20/40 MHz-es sávszélességgel 2.4GHz alatt is – sajnos – előfordulnak) erősen befolyásolja a gyenge jelszinttel érkező állomások átviteli értékeit. Erre a gyakorlati mérések során többször derült fény.

Távolsági teszt

A magyar HAMNET hálózat hozzáférési pontjait a fejlesztők úgy tűzik ki, hogy lehetőség szerint 20-30km-es lefedettségi rádiuszt biztosítsanak, elérhetőségük e távolságról bármikor lehetséges legyen és hozzáférési pontokként 10-15 felhasználóig a rendszer képes legyen a szolgáltatást biztosítani.

A tervezett 20-30 km-nél távolabb eső állomások bejutási lehetősége erősen függ az állomás műszaki adottságaitól: antenna nyeresége, rádió paraméterei: adóteljesítmény, vevőérzékenység stb. Minden esetben a nagy távolságú elérés feltétele az abszolút optikai rálátás!

I. teszt: Gerecse – Hármashatár hegy (40.62 km)

Gerecsén lévő TV toronyból mértük a HHH-en lévő hozzáférési pontot, egy QRT2-es antennával.

Térkép-Gerecse-HHH

 

 

Távolság: 40.62km

gerecse-hhh-ap-hamnet-001

 

 

 

 

 

Az antennát egy rögtönzött tartóra felakasztottuk, mivel a QRT2 irányérzékenysége nem igazán nagy, így elegendő volt az irányt nagyjából belőni…

gerecse-hhh-ap-hamnet-signal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fenti képen leolvasható a -76 dBm (TX) és -75 dBm (RX) jelszint. Érdemes megnézni a CCQ értékeket, ami igen jónak számít ilyen távolságról és ehhez hozzátartozik az, hogy 16.6 Mbit/s sávszélességgel összejött a kommunikáció.

Ez a teszt sikeres volt. Meglepetést okozott a QRT2, hogy ilyen távolságból is jó…

II. teszt: Galyatető – Hármashatár hegy (79.81 km)

Galyatetőn lévő AH toronyból mértük a HHH-en lévő hozzáférési pontot, egy TP-LINK grid antennával és egy Mikrotik Metal 2SHPn rádióval.

galya-hhh-terkep

 

Távolság: 79.81 km

galyateto-hhh-ap-hamnet-001

Az antennát itt már stabilan kellett rögzíteni, irányhatása lényegesen jobb, mint a QRT2-nek. Ebben a helyzetben az antenna VERTIKÁLIS polarizációban sugároz, így tudtunk csatlakozni a HHH-en lévő AP-hez.

galyateto-hhh-ap-hamnet-002Messze a távolban SEM látszik a Budai hegyvidék.

galyateto-hhh-ap-hamnet-003

A beállítást megkönnyíti a Metal 2-tőn lévő ledsor.

galya-signal-2-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képről leolvasható a -69 dBm (TX) és -69 dBm (RX) érték, ami nagyon meglepte a csapatot, ilyen távolságból sokkal gyengébbre számítottunk. Gerecsei mérés is kevesebb értéket adott, a fele távolságból. Ott mondjuk QRT2 volt, ami kisebb nyereségű antenna. Itt pedig TP-LINK 24dB-es GRID.

A CCQ értékek megfelelőnek számítottak, átviteli ráta 12-16MBit/s között változott.

A teszt után csináltunk egy szkennelést HORIZONTÁLIS polarizációban, hogy miként vesszük a RAK-on lévő AP-ket:

galya-signal-scan-horiz

Itt nyilván a keleti AP értéke érdekelt minket (-76 dBm) ami egy szektor sugárzó, jóval rosszabb karakterisztikával, mint a HHH AP esetében, így ilyen távolságra a számítások alapján nem alkalmas, de itt is jó értékek születtek. Meglepő módon láttuk -87 dBm-es értékkel a déli szektort is, 80km-ről ami nem is abba az irányban sugároz.

Eredmények

A tesztek után kijelenthető, hogy optikai rálátás és megfelelő kliens oldali tengerszint feletti magasság esetén a jelenlegi Bp-i hozzáférési pontok akár 50-80km-es távolságról is elérhetők.

Továbbra is bebizonyosodott, hogy a megfelelő rádió és antenna párosítás nagyon fontos, nem beszélve az adóteljesítményről. Csak +23dBm feletti adóteljesítményű eszközzel próbálkozzunk 30km-nél nagyobb távolságból…

A mérést készítette:

HG5OJG Gergő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..