A HAMNET hálózatról

Összefoglaló

A Hamnet egy korszerű, szélessávú, nagysebességű rádióamatőr hálózat, amely átveszi régi csomagrádió hálózat helyét.

  • A 13 cm-es és a 6 cm-es rádióamatőr sávokban működik (2,3 GHz és 5,8 GHz).
  • A gerinchálózat ipari kivitelű, 802.11n/ac szabványú, illetve nv2-t támogató eszközökből épül fel.
  • A gerinchálózat egyes csomópontjai között a hálózati kapcsolat irányított antennákkal, több tíz kilométer távolságból jön létre.
  • A gerinchálózat csomópontjaihoz olcsó, könnyen beszerezhető eszközökkel lehet kapcsolódni.

A projektet a Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub szervezi.

Ha szeretnél részt venni a projektben, szívesen látunk magunk között. További információért látogasd meg a hamnetradio.hu fórumát!

Az ötlet

Németországban és Ausztriában is létezik már egy szélessávú rádióamatőr hálózat, amit Hamnet-nek neveztek el (High-speed Amateur Multimedia Network). Egy ehhez hasonló rendszert szeretnénk létrehozni Magyarországon. A hálózaton a nagy távolságok ellenére a mai modern modulációs technikákat használó érzékeny eszközökkel, nagy nyereségű antennákkal több tíz megabites sebességek is elérhetőek.

Mire lenne jó egy ilyen hálózat?

Természetesen összeköttetések létrehozására: a rádióamatőr tevékenységhez hozzá tartozó antenna építés és rádió beállítás – ebben az esetben a hálózati eszköz konfigurációja -, és a sikeresen, több tíz kilométer távolságból létrehozott kapcsolat örömét tesszük lehetővé olcsó eszközökkel két, jelenleg kevésbé használt rádióamatőr sávban (13 cm és 6 cm).

Igen nagy előny, hogy a hálózat terjeszkedésével a jelenleg az internetet igénylő rádióamatőr szolgáltatások – például APRS, EchoLink, digitális átjátszók – internettől való függősége csökkenthető, így például olyan helyekre is telepíthetőek kapuállomások, ahol nincs internet hozzáférés, illetve a világháló kimaradása esetén is elérik egymást a hálózatba kapcsolt eszközök.

Nagy sávszélességet igénylő szolgáltatásokat lehet elérhetővé tenni, ahogy ez a külföldi hálózaton már működik is. Izgalmas lehetőségeknek látjuk például távvezérelt állomások, szoftverrádiós kiszolgálók, élő HD kamerák videó-adatfolyamjának elérhetővé tételét, illetve a VoIP fónia összeköttetéseket.

A hálózati linkek állapotának monitorozásával meg lehet figyelni, hogy az időjárási (és egyéb) körülmények hogyan befolyásolják a kapcsolatokat, az elérhető sebességet. A drágább eszközökben a használt modulációs mód is beállítható, így ezzel is lehet kísérletezni. Fontos megjegyezni, hogy a Hamneten keresztül nem lehet majd közvetlenül elérni az internetet, a projektnek nem célja az internet hozzáférés biztosítása. Egy, az internettől különálló hálózatként funkcionál.

Eszközök

A rendszer a piacon kapható, nagy sebességű 802.11n/ac szabványú és nv2-t támogató vezeték nélküli hálózati eszközöket használja. A 6 cm-es és 13 cm-es rádióamatőr sávok egy része közös azokkal az ISM sávokkal, amelyeket ezek az eszközök alapértelmezett módon használnak. Ennek több következménye van:

  • Egyrészt rádióamatőrként más teljesítmény korlátok vonatkoznak ránk, akár 75W kimenő teljesítményt is használhatunk ott, ahol az ISM sávos eszközök csak 100 mW-ot.
  • Másrészt a legtöbb ilyen eszköz gond nélkül átállítható azon sávrész használatára, amely kizárólagosan rádióamatőr célra van fenntartva, így az egyéb vezeték nélküli eszközök által okozott zavartól mentesen használhatjuk őket hálózati kommunikációra.
  • Felhasználói oldalról a hozzáféréshez szükséges eszközök könnyen beszerezhetőek, például egy, az elektronikai boltokban és hipermarketekben is kapható 802.11n kompatibilis vezeték nélküli hálózati eszköz, illetve egy irányított antenna elegendő.

A hálózat felépítése

További aktuális információt a hálózat felépítéséről a hamnetdb.net oldalon találhatunk. Aktuális térkép a magyar hálózatról itt található.